RSS Feed for This PostBenshi om...

Scenkonst: Regionteaterns program våren 2013

Regionteatern Blekinge Kronoberg presenterade idag vårens uppsättningar för 2013. Teatern har Ringsberg i Växjö men täcker genom sin turnerande verksamhet hela sydost regionen. Runt 750 publika möten per år arrangeras i teaterns regi, berättade teaterchef Magnus Holm vid dagens pressträff.

I vår utgörs den traditionella teaterrepertoaren av uppsättningarna Håpas du trifs bra i fengelset som är baserad på Susanna Alakoskis roman med samma namn, samt premiär av den mörka komedin Den som lever får dö. För unga ges i samarbete med Kalmar länsteater föreställningarna Riddaren av de verkligt verkliga verkligheterna och Framför mina tår ligger världen. Båda uppsättningarna är fria tolkningar av Cervantes Den sillrika riddaren Don Quijote av La Mancha.

Men det är kanske utanför det sedvanliga som Regionteatern är som mest intressant. Teatern har på senare år framgångsrikt skapat nya arenor för publika möten och delaktighet. Ett nytillskott vad gäller sådana arrangemang är samarbetet med Araby Community Art där nyskriven musik, text och koreografi framförs av en blandning av proffs och amatörer i föreställningen I have a dream. Det blir premiär i maj på Araby Park Arena och därefter fortsätter föreställningen till Ringsberg.

Nyfiken torsdag är en programpunkt har blivit till en liten institution. Här möter publiken personligheter och företeelser under avspända förhållanden på teaterns kaféscen. Komikern Zinat Pirzadeh, Arkan Asaad och en inblick i steppdansens historia är några smakprov ur vårens varierande torsdagskost.

Dansföreställningar har länge varit eftersatt i regionen. Därför är det glädjande att det nu blir en dansfestival i Växjö under mitten och slutet av mars.

– En dryg vecka med dans, sa Holm i sin presentation och stod för dagens felsägning och muntration.

Cullbergballetten ger True Stories of Castaways och gästar Växjö den 26 mars. Collin Dunne Out of time är en föreställning som ges på Växjö Konserthus. Collin Dunne är niofaldig världsmästare i irländsk dans och har varit dansare och koreograf i Riverdance. Festivalen inleds den 11 mars med Erik Kaiels två duetter No man is an island och My true north. Efter danserna håller Kaiel i ett föreställningssamtal.

Allra mest pep är Benshi på det fortsatta samarbetet mellan Regionteatern och Uffes Källare. I höstas fylldes källaren med publik när Edvin Bredefeldt och hans gäng körde improvisationsteater och i december gavs i samarbete med Teater mutation föreställningen prost.. I vår är det Agnes Forstenberg som är ansvarig för teaterverksamheten på Uffes. Hemligheternas källare – en show om Växjö och människorna som bor där är rubriken för teaterkvällarna. Likt höstens teaterimprovisationer bygger föreställningen på publikens delaktighet. Forstenberg efterlyser medborgarnas berättelser och hemligheter. Nedskrivna kan dessa lämnas i teaterns turkosa brevlåda som kommer ambulera runt i staden. Hemlisarna kommer sedan utgöra grunden för veckans föreställning. Uruppförande och premiär varje vecka med andra ord. I slutet av våren fortsätter också samarbetet med mutation genom monologen Stå Hund. En föreställning om sport, civilisation och kontroll. En texttät, minnesvärd och utmanande uppsättning är att vänta.

Mer om respektive föreställning hittar du här

Text: Petter Ericsson

Tipsa om artikeln / Lägg som bokmärke:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • Live
  • Pusha
  • TwitThis
  • MySpace

Trackback URL

Sorry, comments for this entry are closed at this time.