RSS Feed for This PostBenshi om...

Scenkonst: prost.

Det är sista dagen före urpremiären av prost. . Skådespelaren Edvin Bredefeldt befinner sig i slutspurten av repetitionerna. Föreställningen består av intensiv text, en ensam skådespelare och en inhägnad centrerad scen i en källarlokal med tjocka stenväggar. ”Ett stycke om kapitalism. Prostitution. Och skam.” är monologens undertitel. 

 

 

prost. är ett samarbete mellan Malmöbaserade teater mutation och Regionteatern Blekinge Kronoberg. Teaterkollektivet mutation vill med sin scenkonst skapa motbilder till de gängse kvinnobilderna genom korsbefruktning av ljudverk, postdramtatiskt arbete, bild, ljus och koreografi. Om en av gruppens tidiga uppsättning, Styckmord, skrev Freja Hallberg på Tidningen Kulturen: ”Styckmord visar att teater mutation har något nytt, de är något på spåren och fortsätter utvecklingen i samma takt som hittills kan vi vänta oss storverk från denna våghalsiga teatergrupp”.

– Annika Nymans text är oerhört skarp och rakt på. Det går inte värja sig för den, varken som publik eller skådespelare, berättar Bredefeldt. Man kan säga att uppsättningen kommer från samma textskola som exempelvis Teatr Weimar (läs mer om vad Benshi tidigare skrivit om Teatr Weimar här och här)

Teaterstycket prost. är ett resonemang och ett framläggande av ett antal idéer om prostitution. Texten gör en djupare analys av fenomenet och begreppet prostitution utifrån ideologi, ekonomi och moral.

– Jag spelar kvinnan som just ska gifta sig när hennes djupa hemlighet plötsligt  uppdagas. Hon har tidigare varit smygprostituterad. Monologen är hennes försvarstal.

prost.
Text: Annika Nyman
Regi: Agnes Forstenberg
På scen: Edvin Bredefeldt
Musik: Christine Owman
Mask och kostym: Sandra Haraldsen
Ljus: Linn Bojing
Rum: Oscar Töringe och Edvin Bredefeldt

Föreställningen ges på Uffes källare i Växjö fredag 30 november, lördag 1 december och söndag 2 december. Samtliga kvällar klockan 19.00. Se även Regionteatern Blekinge Kronoberg, teater mutation Uffes källare.

Text: Petter Ericsson

Tipsa om artikeln / Lägg som bokmärke:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • Live
  • Pusha
  • TwitThis
  • MySpace

Trackback URL

1 Trackback(s)

  1. From Scenkonst: Regionteaterns vårprogram 2013 : Benshi | Jan 23, 2013

Sorry, comments for this entry are closed at this time.