RSS Feed for This PostBenshi om...

Musik: Storytone

Storytone, Neil Youngs andra album på ett drygt halvår är en välkommet fokuserad historia framvaskad i separationens kölvatten.

Neil Young börjar bli en förutsägbar figur, ju mer insyltad kanadensaren blir i självbilden som världsnaturens gunstling, desto mindre spänstigt blir hans komponerande.

Det plakatviftande kärnstycket på Youngs fyrtionde fullängdsalbum Storytone heter Who’s Gonna Stand Up? Det äger förvisso större beständighet än samtida tematiska fränder som Just Singing a Song eller Cough Up the Bucks, men står med sin rättframt styltiga lyrik sig tämligen slätt jämsides starka (om än lika osubtila) stycken som Mother Earth och Peaceful Valley Boulevard.

Skönt då att merparten av spåren här är av annan och mer välkommet privat karaktär. Stundtals ett maskerat separationsalbum andra gånger en i nyförälskelsen förhållandevis pojkaktig kärleksskildring, innehåller Storytone sin beskärda del av framhastat flamsiga bekännelser, men det rymmer också några av Youngs finare kompositioner på 2010-talet.

För nog låter Young här påtagligt fokuserad, i spår som inledande och utmärkt snidade Plastic Flowers, den försiktigt återblickande Say Hello To Chicago och den brustna kärleksreflektionen Glimmer. Det är förträffligt välsammanhållna kompositioner som inte låter sig störas av insnöade nycker styrda av den uttjatade musan.

I det sammanhanget blir valet att spela in albumet tillsammans med en nittiotvå musiker stor orkester också lätt att avfärda som just ett sådant reflexmässigt infall. Det är ytterligare ett stilistiskt experiment som träffar rätt ungefär lika ofta som det slår fel och lyfter de avskalade soloversionerna (tacksamt nog också tillgängliggjorda här) i allt bättre dager.

Nakna och närgångna blottlägger de sprickorna i spelet mellan gammal och ny kärlek och blir, ointresserade av utomstående värderingar i brottstycken lika provocerande som drabbande.

Mark Andersson

Info: Neil Young – Storytone (Reprise/Warner)

Tipsa om artikeln / Lägg som bokmärke:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • Live
  • Pusha
  • TwitThis
  • MySpace

Trackback URL

Sorry, comments for this entry are closed at this time.