RSS Feed for This PostBenshi om...

Malene skriver en innovativ mediekrönika

- Men du tittar ju inte ens på teve?

Kombon stirrar oförstående på mig när jag frågar om hon har några bra idéer. Och mycket riktigt har jag fastnat redan i benämningen: TV-/teve-/medie-/media-. Språkrådsrekommendationer kontra gängse bruk och skrivkrampen greppar tag i mig.  Så jag tänker: men om jag är innovativ? Kan det kanske bli en radiokrönika eller en blogg-? Det är tydligt att innovation är det nya nu. Ranelid invaderar Melodifestivalen (förlåt, Mello) med en diktdiscodänga, och kulturdebatten rasar. 

Samtidigt någonstans i Stockholm/Österlen: Ranelid dånar. Kort sagt kan en väl säga att hen har all rätt i världen att vara upprörd. Själv har jag undvikt “man” i alla mina texter sedan flera år. Helst hade jag såklart sett att vi inte lade så mycket i ett ord, i ett kön – att hendebatten aldrig varit nödvändig. Att vi tänkte utanför systemet istället för att försöka måla över skönhetsfläckarna i ett system som inte fungerar optimalt. Att det här med långsiktigt tänkande ska vara så svårt!

Jonas Hallberg i gårdagens Spanarna pratar också innovation. Det blir smärtsamt tydligt hur oförmögna vi tycks vara när det gäller att lära av våra tidigare misstag. ”’Innovation!’ skrek den goda fen Innova”, och alla tycks bara hålla med. Men hur löser vi framtidens problem? Även en bag-in-box kan tyckas innovativ men den upplyste vet att det fanns bag-in-box-kannor redan på mingdynastin. Antikrundan, det enda program jag kan tycka att det är värt att masa sig till teven för att titta på, bjuder bland annat på sådan kunskap.

Forskningen ska också vara innovativ, nyttig, knuten till kortsiktig vinning och patent. Men när de tekniska lösningarna och nya patenten berör mobiltelefoni, sociala medier och andra vuxenleksaker, är det att tänka innovativt? När de riktigt viktiga tekniska lösningarna som rör miljöanpassning globalt och de viktiga patent som rör livsviktiga läkemedel ändå är upphovsrättsskyddade och inte kommer de som bäst behöver dem till del – hur innovativt jobbar vi då?

Snarare känns det som om vi borde ta ett steg tillbaka för att kunna ta oss vidare. Om vi måste ta oss till månen för att kunna ta oss vidare inom det tillväxtsystem vi byggt in oss i måste vi ju så småningom ta oss ännu längre – något som förutsätter att vi faktiskt har möjligheten. Fem stora rymdagenturer möts denna vecka i Kanada för att diskutera exploatering av månens naturresurser. En bil som kan borra på månen finns redan färdig att provköras.

Men att göra nya saker betyder inte att vi faktiskt tänker på nya sätt. Ibland behöver de nya sätten heller inte vara särskilt bra. Till skillnad från i dagens version i plast och papp är en bag in box från mingdynastin inte bara väldigt snygg och gjord i naturligt nedbrytbara material – den är dessutom värd 20-25 000. Det kan vara värt att fundera på.

 

Text: Malene Jensen

Pling: Mingdynastin eller Stora Mings imperium, var den regerande kejserliga dynastin i Kina från 1368 till 1644. (Källa: Wikipedia).

Tipsa om artikeln / Lägg som bokmärke:
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google
 • Live
 • Pusha
 • TwitThis
 • MySpace

Trackback URL

RSS Feed for This Post1 Comment(s)

 1. Andy Stiff | Mar 3, 2012 | Reply

  Nedrans Malene!
  Så innerligt utomordentligt bra skrivet!
  Man baxnar ju!!!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.