RSS Feed for This PostBenshi om...

Litteratur/seriekonst: The duke and his army – A dream revisited

The duke and his army – A dream revisited är vad jag förstått Emelie Östergrens första längre sammanhängande utgivna verk. Tidigare har hon medverkat i ett flertal antologier och seriemagasin och 2009 kom hennes hyllade debut Evil dress, innehållande ett flertal serienoveller och korta serieberättelser.

Evil dress utkom precis som The duke and his army på Sanatorium förlag, ett litet förlag baserat i Strängnäs. Sanatorium ger bara ut några få böcker om året och tummar inte på kvaliteten. För dem är utseende och form lika viktigt som själva innehållet. I deras monter på bokmässan får jag veta att deras böcker faktiskt några få gånger har “försvunnit” när de skickats via Adlibris eftersom de inte alltid – som vanliga böcker – har någon lättåtkomlig EAN-kod att scanna. Så kommer titelsidan för The duke and his army också i slutet av boken och innan jag fått reda på vad den heter måste jag titta noga för att kunna tyda de krumeluriga guldbokstäverna på omslaget.

Det kluriga och smått absurda draget fortsätter där berättelsen tar sin början. Vi får följa med på en abstrakt resa in bland huvudpersonens inre landskap och bryderier. N(är) det dröm eller verklighet? Och hur vet vi? Undertiteln känns relevant. Hus, land och vatten är bärande symboler: var hör vi hemma, var finns det vi håller kärt, har vi våra begränsade utrymmen på plats och vågar vi överträda våra ramar då det krävs? Kan vi dölja det vi inte vill se genom att begrava det någonstans långt därinne?

Östergren befinner sig i The duke and his army mycket långt ifrån det som de flesta nog skulle betrakta som traditionella serier. Hon använder sig inte av streck för att avgränsa rutorna utan markerar dem enbart genom att teckna bakgrunderna olika och på så sätt indikera att vi förflyttat oss. Det ger ett teatraliskt eller åtminstone sceniskt intryck. Serierna berättas i sju koncisa avsnitt med beskrivande vinjetter i textformat, inklusive en obetitlad prolog. De små vinjetterna fungerar som inramning och påminner trots att de beskriver handlingen om små dikter.

Och visst behövs den tydliga ramberättelsen för att de korta avsnitten ska kunna stå få lov att blomma ut i den mångfald av uttryck och bitvis ganska tårfyllda känslostorm de innebär. Avsnitten är också mycket olika. Ibland präglas de av optimistisk äventyrslusta, ibland är de skrämmande, ibland besitter de en anstrykning av brittisk humor. Men oftast befinner de sig i den obehagliga gräns av förvirring, ångest och panik som brukar karaktärisera en jobbig dröm: inte en mardröm, men en sådan du inser att du drömt förut och minns att du tänkt att du inte vill återvända till.

Emelie Östergren tecknar med bläck och färglägger sedan sina teckningar som ger ett på samma gång ganska gammaldags runt intryck som de ger ett intryck av något nytt, absurt. Uttrycket och framförallt ögonen hos personerna i berättelsen blir provokativt omedelbara. När det kommer till färgerna och känslan kommer jag att tänka på en gammal variant av Fiskaren och hans hustru illustrerad av Monika Laimgruber. I kombination med de naiva tankarna och talet hos personerna blir berättelsen nästan obehagligt verklig sin drömlika färgfullhet.

Berättelsen fungerar som en traditionell folksaga som blivit deformerad: det eviga sökandet penetreras av människor som dyker upp eller ner i jorden, det polemiskt svartvita har fått lämna plats för en komplex värld utan tydliga lagar. Draget av saga förstärks av hur berättelsens mycket determinerade och samtidigt känslosamma hjältinna förbereder sig genom att fläta en fläta över pannan och ta på sig en prydlig hjälte-outfit bestående av röd fluga, vit skjorta och röda shorts.

 


 

Info: The Duke and his army – A dream revisited av Emelie Östergren. Sanatorium Förlag.

Text: Malene Jensen

Tipsa om artikeln / Lägg som bokmärke:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • Live
  • Pusha
  • TwitThis
  • MySpace

Trackback URL

Sorry, comments for this entry are closed at this time.