RSS Feed for This PostBenshi om...

Konsert: First Aid Kit, Växjö Konserthus, 14/2, 2013

First Aid Kit besöker Växjö för en konsert där löftesrik folkpop får bekänna färg.

Det är lätt att framhålla First Aid Kits kvaliteter – starka röster i utsökt samklang och ett stundtals trollbindande melodisinne. Inte riktigt lika enkelt är det att medge dess bärkraft från konsertscenen. När den i albumformatet välljudande men också lätt bagatellartade countrybestrukna folkpopen i livesammanhanget får bekänna färg klarar den sig nämligen rätt illa.

På scen kompletteras systrarna Söderberg av trummor, tjusig steel guitar och banjo, det utgör ett snyggt stöd för syskonduons alldeles klanderfria röster.  Men fint ramverk till trots lyckas livekvartetten inte dölja den bekymmersamt odramatiska musik som gömmer sig bakom fernissan.

Det har inte så mycket med oundvikliga kvalitativa jämförelser med talrika välsjungande duor som befolkar gruppens genresfär att göra. Istället är det First Aid Kits oförmåga att faktiskt omsätta habila studioproduktioner i den levande musikens forum som får konsertupplevelsen att framstå som mer än lovligt tam.

Från scen vädras påtagligt odynamisk musik som livs levande men kontrastlös och statisk intensifierar det manierade uttryck som på skiva aldrig blir riktigt tryckande besvärande. Här transponeras det alltjämt från charmig naivitet till en dominant som förstärks i fritidsgårdsartat mellansnack och en spelad spontanitet som olyckligt nog sänker intrycket också av den interna tilltron till musiken.

Ljuspunkter finns, i en rivig King of The World och tämligen väl sammansatta Ghost Town, men framför allt i fina uttolkningar av Bob Dylans One More Cup of Coffee och Simon & Garfunkels America. De sistnämnda är mångfacetterade kompositioner som bär sin egen sublima storhet oberoende av uttolkare och samtidigt allt för tydligt pekar ut bristerna i First Aid Kits väl luftslottsartade estetik.

Mark Andersson

Foto: Wichita Recordings

Tipsa om artikeln / Lägg som bokmärke:
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google
 • Live
 • Pusha
 • TwitThis
 • MySpace

Trackback URL

RSS Feed for This Post1 Comment(s)

 1. nisse | Feb 16, 2013 | Reply

  En intressant läsning som visar hur olika man kan vara. Min åsikt är att det låter t.o.m bättre live än på skiva vilket i min värld knappast kan vara negativt. Få band håller denna höga kvalitet. Och vad som är bra musik eller ej är nog det mest subjektiva som finns. Du verkar gömma ditt ogillande bakom långa tirader av svåra ord som jag har tvivel på om du verkligen vet vad dom betyder.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.